Rzepa smażona z ziołami

Rzepa smażona z ziołami

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 czarne rzepy
    • 40 g masła
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 20 ml białego wytrawnego wina
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/4 cytryny
    • świeże zioła: natka pietruszki, mięta, kolendra, koperek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rzepę umyj dokładnie zanim zaczniesz obierać. Przy pomocy nożyka do warzyw obierz cienko rzepę ze skóry. Pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a następnie każdy plaster w słupki. Ważne, aby słupki były podobnej wielkości, wtedy równomiernie się ugotują.

Zagotuj ok. 2 litrów wody z solą i łyżeczką cukru. Dodaj rzepę i gotuj przez ok. 5–7 min. Rzepa powinna być ugotowana na półtwardo, ponieważ będzie jeszcze duszona z ziołami. Odcedź słupki rzepy na sitku. W rondelku rozpuść masło i wsyp rzepę. Lekko podsmaż i wlej białe wytrawne wino, które nada kwiatowego aromatu. Podgotuj, aż wino odparuje i wlej śmietankę. Podgrzewaj rzepę przez jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Przypraw do smaku solą i czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zioła umyj, odsącz na kuchennym ręczniku. Posiekaj drobno i od razu dodaj do gorącej rzepy, aby oddały intensywnego aromatu potrawie. Smażona z ziołami rzepa doskonale smakuje z szynką pieczoną w ciemnym sosie.


Komentarze