Rzepa zapiekana z wędzonym boczkiem i kminkiem

Rzepa zapiekana z wędzonym boczkiem i kminkiem

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 czarne rzepy
    • 2 ziemniaki
    • 4 plastry boczku wędzonego
    • 100 ml mleka
    • 40 g mąki
    • 40 g masła
    • tymianek świeży
    • przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rzepę i ziemniaki umyj dokładnie. Warzywa obierz ze skóry. Przekrój na pół, a następnie w plasterki. Ważne, aby były one podobnej wielkości i grubości wtedy wypieką się równomiernie.

W garnku zagotuj ok. 2 l wody. Przypraw solą i dodaj ziemniaki (zamiast ziemniaków możesz użyć marchewki, jej słodki smak dobrze łączy się z rzepą i boczkiem) oraz rzepę. Gotuj ok. 8 minut. Warzywa powinny być prawie miękkie. Gotowe wyjmij łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Przygotuj sos beszamelowy: w płaskim rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i lekko podgrzej. Mąka nie może się zrumienić. Dolej zimne mleko i mieszaj, aż do zagotowania. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i listkami świeżego tymianku.

Plastry boczku wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE pokrój w kawałki. Sos beszamelowy wlej do naczynia do zapiekania, w którym będą piekły się warzywa. Na sosie układaj przemiennie plasterki rzepy, ziemniaków i boczku wędzonego. Posyp warzywa ziarnami kminku.

Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180° na ok. 15 min, aż warzywa się zarumienią. Przed podaniem udekoruj warzywa świeżym tymiankiem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze