Sajgonki

Sajgonki

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Nadzienie:

    • 1 kg karkówki wieprzowej
    • 25 dag poszatkowanej kapusty lub kalarepki pokrojonej w słupki albo kiełków fasolki mung
    • 15 grzybów mun (namoczonych i pokrojonych w paseczki)
    • 5 dag makaronu sojowego
    • 2 żółtka
    • sól
    • pieprz
    • prażona cebulka

    Oraz:

    • paczka arkuszy papieru ryżowego do zawinięcia sajgonek
    • olej do głębokiego smażenia

    Sos:

    • 2 łyżki sosu rybnego
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 4 łyżeczki wody
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • 1 posiekana papryczka chilli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj nadzienie: zmiel mięso, wymieszaj z kapustą (albo kalarepką lub kiełkami), grzybami, makaronem sojowym (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu) oraz żółtkami. Masę przypraw solą, pieprzem i cebulką.

Zwilż wodą kolejne arkusze papieru ryżowego. Na każdym układaj porcje nadzienia i zwijaj, formując sajgonki (papier możesz pokroić na kawałki, bo sajgonki powinny być malutkie).

Usmaż je w woku w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku. Bezpośrednio przed podaniem podsmaż sajgonki jeszcze raz, aby były chrupkie.

Wszystkie składniki sosu wymieszaj w niedużej miseczce. Podawaj do sajgonek.


Komentarze