Sajgonki

Sajgonki

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​50 g papieru ryżowego
    • 100 g wieprzowiny mielonej
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 białko
    • 70 g kapusty pekińskiej
    • 30 g suszonych grzybów chińskich
    • 1 łyżeczka imbiru
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 2 dymki
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • ok. 1/2 l oleju z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos słodko-kwaśny:

    • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego)
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wieprzowinę wymieszaj z przyprawami i odstaw na bok. Czosnek i imbir obierz i posiekaj drobno, następnie podsmaż na oleju z orzeszków ziemnych. Grzyby przygotuj wg wskazówek na opakowaniu, następnie posiekaj je drobno. Kapustę umyj, wysusz i drobniutko posiekaj.

W woku lub na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do momentu aż straci różowy kolor. Następnie dodaj grzyby oraz kapustę – dosmaż ok. 5 minut. Farsz wymieszaj z posiekaną dymką.

Papier namocz przez kilka sekund w chłodnej wodzie, następnie odcedź i połóż na desce. Na środku każdego papieru kładź farsz. Boki zwiń do środka i całość zawijaj w rulon – uważaj, aby nie naderwać papieru ryżowego. Końce papieru posmaruj białkiem, aby dobrze się skleiły.

Przygotuj sos słodko-kwaśny: sos sojowy, olej, ocet, cukier i koncentrat pomidorowy wymieszaj ze sobą w miseczce, a następnie przelej na patelnię i zagotuj.

W woku rozgrzej olej z orzeszków ziemnych i smaż sajgonki w głębokim tłuszczu, obracając je delikatnie. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym lub skropione sosem sojowym.


Komentarze