Sajgonki z kapustą

Sajgonki z kapustą

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 15 płatów papieru ryżowego
    • 1 łyżka wody na 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (do zaklejania sajgonek)

    Farsz:

    • 200 g kapusty kiszonej
    • garść grzybów mung
    • 100 g makaronu z fasoli mung
    • 1 marchewka
    • 5 średniej wielkości pieczarek
    • 1 cebula
    • sos sojowy
    • olej do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę lekko odsącz z soku i drobno posiekaj. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cieniutkie paseczki. Grzyby mung zalej gorącą wodą i odstaw na 5 min. Chiński makaron zalej gorącą wodą z sosem sojowym i również odstaw na 5 min.

Do kapusty dodaj pokrojone warzywa i podsmaż chwilę na niewielkiej ilości oleju. Grzyby odsącz i posiekaj, a makaron pokrój. Dodaj grzyby i makaron do kapusty. Farsz dopraw solą, sosem sojowym i przyprawami, a następnie wymieszaj i odsącz.

Przygotuj miskę z ciepłą wodą o średnicy nieco większej niż papier ryżowy. Zanurz w niej papier ryżowy (na kilka sekund), aby zmiękł. Następnie wyłóż papier na blat i nałóż łyżkę farszu na górny brzeg. Lekko zawiń do dołu, następnie zawiń prawy i lewy brzeg ku środkowi i całość dość ciasno zroluj. Dolny brzeg papieru posmaruj wodą z mąką ziemniaczaną – dzięki temu rulon nie będzie się rozwijał.

Zawinięte sajgonki odstaw na chwilę, żeby odparowały, ale nie wyschły i nie stwardniały. Następnie smaż je na głębokim oleju, uważając, żeby się nie dotykały. Sajgonki można podawać z sosem sojowym doprawionym do smaku sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym, solą i pieprzem.


Komentarze