Sakiewka z grzybami i cebulą

Sakiewka z grzybami i cebulą

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 60 dag schabu bez kości
    • 1 cebula
    • łyżka masła
    • 50 dag grzybów (pieczarki lub grzyby sezonowe)
    • śmietana 30%
    • pietruszka zielona, sól, pieprz, szczypta tymianku (wzmacnia smak grzybów)
    • folia aluminiowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab umyć, oczyścić z błon, pokroić na 4 plastry po 15 dag (lub wg uznania). Rozbić na cienkie płaty i oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na parę minut.

Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć z odrobiną masła, dodać umyte, pokrojone w plastry grzyby, smażyć kilka minut, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku jarzynką i pieprzem, dodać pokrojoną pietruszkę i szczyptę tymianku.

Plastry mięsa rozłożyć na stole, dodać na każdy plaster dużą łyżkę smażonych grzybów. Uformować w sakiewkę (brzegi zwinąć do środka). Urwać 4 kawałki folii aluminiowej, zawinąć w nią sakwy.

Nagrzać piekarnik do 190°C, włożyć sakwy na 25–30 min. Wyjąć z folii, podawać wg uznania z kluskami śląskimi, ziemniaczkami lub ryżem.

Moja rada: do sakiew można zrobić sos grzybowy, wykorzystując resztę tłuszczu grzybowego, zalać go śmietaną i zagotować kilka minut. Nie potrzeba zagęszczać –  śmietana się zredukuje i powstanie doskonały sos grzybowy.


Komentarze