Sałata rzymska smażona z orzechami ziemnymi w sosie chilli

Sałata rzymska smażona z orzechami ziemnymi w sosie chilli

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 sałata rzymska
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka octu ryżowego lub balsamicznego
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • duża garść orzeszków ziemnych solonych
    • szczypta cukru brązowego
    • 1 suszona papryczka chilli lub chilli w proszku
    • 2–3 łyżki parmezanu do posypania
    • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Sałatę umyj i otrząśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną na dość duże kawałki sałatę. Smaż około 3 min (nie dłużej – sałata powinna być chrupiąca), podlewając jeśli trzeba oliwą z oliwek. Następnie skrop ją octem, dopraw solą i pieprzem oraz cukrem. Dodaj przecier pomidorowy, papryczkę chilli i wymieszaj.

Na drugiej patelni na 1 łyżce oliwy podpraż orzeszki ziemne wraz z imbirem (ok. 1 min) do zarumienienia. Sałatę przełóż na talerz, posyp orzeszkami z imbirem a na koniec kawałkami parmezanu. Podawaj z chrupiącą podpieczoną bagietką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze