Sałata z gruszkami i prażonymi orzechami

Sałata z gruszkami i prażonymi orzechami

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • mix sałatowy – rukola, roszponka, sałata kędzierzawa, sałata lodowa
    • 4 gruszki
    • orzechy włoskie
    • masło
    • oliwa z oliwek
    • ocet winny
    • zielona pietruszka
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Liście sałat dokładnie opłukać i pozostawić do wyschnięcia.
Gruszki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki lub w kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć plastry gruszki na złoty kolor.

Na osobnej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzucić orzechy włoskie i prażyć, stale pilnując, aby orzechy się nie przypaliły.

W międzyczasie można przygotować sos winegret – połączyć ze sobą i dobrze wymieszać 4 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę posiekanej zielonej pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Na talerzu ułożyć rożne rodzaje liści sałaty, polać sosem winegret. Na liściach położyć podsmażone plastry gruszki i wszystko posypać prażonymi orzechami.


Komentarze