Sałatka cezar z grillowanymi krewetkami

Sałatka cezar z grillowanymi krewetkami

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g krewetek mrożonych lub świeżych
    • 1/3 sałaty masłowej, rzymskiej lub lodowej
    • 1/3 op. rukoli
    • 4 kromki chleba
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki płatków chilli
    • 1/3 łyżeczki soli
    • parmezan

    Sos:

    • 2 żółtka
    • 2 łyżeczki musztardy Dijon
    • 8 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/3 łyżeczki soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Oczyszczone i rozmrożone krewetki przełóż do miski. Dodaj płatki chilli, pokrojony w kostkę czosnek, sól i oliwę z oliwek. Całość wymieszaj i odstaw na 15 min. Sałaty opłucz i podziel na mniejsze kawałki.

Przygotuj sos: wyszoruj pod gorącą wodą jajka, przelej je wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Całość wymieszaj. Dodaj wolnym strumieniem oliwę. Wymieszaj energicznie, uzyskując jednolitą emulsję.

Odkrój skórkę w chlebie. Krewetki grilluj na dobrze rozgrzanym grillu po 3-4 min z każdej strony. Świeże powinny zmienić barwę na różową. Chleb grilluj do zbrązowienia. Na talerzach ułóż sałatę, pokrojony parmezan, krewetki i posyp sałatkę grzankami. Podawaj z sosem.


Komentarze