Sałatka grejpfrutowo-pomarańczowa

Sałatka grejpfrutowo-pomarańczowa

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​2 czerwone lub zielone grejpfruty
    • 2 pomarańcze
    • ok. 10 zielonych oliwek

    Sos:

    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 5 łyżek oleju winogronowego
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 płaska łyżeczka miodu
    • 2 łyżki soku z cebuli
    • kilka listków melisy
    • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grejpfruty i pomarańcze obierz, wykrój z nich fileciki, przełóż je do miski i udekoruj oliwkami.

Przygotuj sos: przez wyciskarkę do czosnku wyciśnij sok z posiekanej cebuli wprost do miseczki, dodaj mód i wymieszaj całość dokładnie, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę, oliwę i sok z cytryny. Mieszaj, aż składniki połączą się w gładką masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

Gotowym sosem polej cytrusy z oliwkami i od razu podawaj. Sałatka doskonale smakuje z mięsem z kaczki lub drobiu.


Komentarze