Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem i chrzanowym majonezem

Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem i chrzanowym majonezem

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 50 g łososia wędzonego
    • 3 ziemniaki
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 1 gałązka koperku
    • 20 ml octu winnego
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 60 g majonezu
    • 20 g chrzanu
    • 30 g kwaśnej śmietany
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki w łupinie umyj i wstaw do gotowania. Jajka umyj i wstaw do gotowania w rondelku z łyżką soli. Gotuj na twardo przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka przelej zimną wodą i obierz ze skorupki. Jedno jajko odłóż do dekoracji. Resztę pokrój w grubą kostkę i przełóż do mieszczki. Następnie dodaj chrzan i majonez. Wszystko lekko wymieszaj.

Ziemniaki obierz z łupiny i pokrój w plasterki. Do miski wlej ocet winny i oliwę, następnie przypraw solą i pieprzem. Szczypiorek pokrój i dodaj do sosu. Włóż plasterki ziemniaków i wymieszaj razem. Rozłóż dekoracyjny plasterki na półmisku. Na nich ułóż wzdłuż sałatkę jajeczną. Pozostałe ugotowane jajko pokrój na ćwiartki i połóż na wierzchu sałatki. Pomiędzy jajka zawiń łososia wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE. Dodatkowo udekoruj potrawę kleksem kwaśnej śmietany i listkami koperku.


Komentarze