Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 185 g tuńczyka w oleju
    • 250 g kolorowego makaronu
    • 3 łyżki kaparów
    • 6 suszonych pomidorów z zalewy
    • 1 czerwona cebula
    • 1/2 czerwonej papryki
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 mały ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsącz, cebulę obierz i pokrój w dowolny sposób. Paprykę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokrój w paski. Ugotowany makaron przelej zimną wodą, odsącz i od razu wymieszaj z pokrojonymi pomidorami, cebulą, papryką, tuńczykiem i kaparami.
Przygotuj sos: zmiażdż ząbek czosnku i wymieszaj w miseczce z musztardą i sokiem z cytryny. Dolej oliwę z oliwek i energicznie wymieszaj. Polej sosem sałatkę i podawaj.


Komentarze