Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

  • 00:30
  • 6 porcji
  • 578 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Sałatka:

    • 1 główka sałaty masłowej
    • 200 g fasolki szparagowej
    • 400 g ziemniaków sałatkowych (typ kulinarny A)
    • 4 duże dojrzałe pomidory
    • 1 czerwona lub zielona papryka
    • 225 g tuńczyka z puszki
    • kilkanaście czarnych oliwek
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 1 pęczek świeżej bazylii

    Sos:

    • 1 łyżka musztardy typu Dijon
    • 5 filetów z sardeli (anchois)
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
    • 125 ml oleju słonecznikowego
    • 125 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
    • świeżo zmielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

Jedno ze sztandarowych dań sałatkowych kuchni południowofrancuskiej, idealna propozycja na letni obiad. Wbrew sałatkowości w nazwie kompozycja sycąca, więc nie powinni się jej obawiać miłośnicy konkretu na talerzu. W oryginalnym przepisie używa się zielonej fasolki, jednak żółta sprawdzi się równie dobrze. Niezależnie od rodzaju fasolkę należy ugotować tak, by pozostała jędrna, a natychmiast po odcedzeniu przelać ją obficie zimną wodą.

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Najpierw przygotowujemy sos. Zaczynamy od roztarcia w moździerzu czosnku z sardelami i musztardą na gładką masę. 

2

Przekładamy ją do miski, dodajemy sok z cytryny lub ocet, pieprzymy do smaku. Ubijając cały czas trzepaczką, wlewamy małym strumyczkiem najpierw olej, potem oliwę, uważając, by składniki połączyły się w gładką emulsję.

3

Do garnka z osolonym wrzątkiem wkładamy fasolkę. Gotujemy tak, by pozostała jędrna. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i przelewamy zimną wodą.

4

Do wody wkładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, przekładamy do miseczki i mieszamy z łyżką wcześniej przygotowanego sosu.

5

Z umytej i osuszonej sałaty odrzucamy wierzchnie liście. Drzemy ją na małe kawałki i układamy na dużym talerzu lub półmisku. Na sałacie kładziemy pokrojone w cząstki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, fasolkę i ziemniaki. Na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek na twardo, kawałki tuńczyka i oliwki. Polewamy resztą sosu. Dekorujemy listkami bazylii i podajemy.


Komentarze