Sałatka śledziowa warstwowa

Sałatka śledziowa warstwowa

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 dag filetów śledziowych (matiasy)
    • 1 duże jabłko
    • sok z cytryny
    • 15 dag żółtego sera
    • 30 dag kiszonych ogórków
    • por
    • szczypiorek

    Sos śmietankowo-musztardowy:

    • 5 łyżek śmietany 18%
    • 3 łyżki musztardy
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety śledziowe zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać do nich 2 łyżki octu 10% i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać i moczyć matiasy przez około 60 minut. Następnie opłukać, włożyć do zimnej wody i moczyć jeszcze przez około 20 minut. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paski.

Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Żółty ser i kiszone ogórki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo kiszone ogórki odcisnąć z soku. Por pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Śmietanę połączyć z musztardą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.

Przygotowane składniki układać warstwami w przezroczystej misce w następującej kolejności: połowę filetów śledziowych, połowę jabłka, połowę sosu, żółty ser, kiszone ogórki, por, pozostały sos, pozostałe jabłko i pozostałe filety śledziowe.
Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Gotową sałatkę włożyć do lodówki.


Komentarze