Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami w miodzie

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami w miodzie

  • 01:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g buraków małych
    • 300 g śledzi matjas
    • 1/2 cytryny
    • 1 jabłko
    • 1 cebula
    • 30 g majonezu
    • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 1 gałązka koperku
    • 2 łyżeczki miodu
    • 30 g masła
    • przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Buraki umyj bardzo dokładnie, a nawet wyszoruj kuchenną szczoteczką z piasku i innych możliwych zabrudzeń. Przygotuj odpowiednie kwadraty z folii aluminiowej w ilości sztuk i rozmiarze buraków, aby można było swobodnie je zawinąć. Połóż buraka w każdym kwadracie i lekko natnij warzywa na krzyż z wierzchu. Polej teraz miodem i połóż po kawałku masła. Posyp jeszcze odrobiną soli do smaku. Zawiń dokładnie buraki i wstaw do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180° na 45 minut. Warto buraki upiec dzień wcześniej.

Matjasy opłucz z zalewy i przełóż do miski. Polej sokiem z cytryny i zostaw, aby nabrały cytrusowego smaku. Obierz cebulę i pokrój w kostkę, przełóż do miski. Przypraw od razu musztardą ziarnistą i majonezem.

Pokrój zioła i dodaj do cebuli. Pokrój jabłka w małą kostkę i wymieszaj z cebulą. Przypraw sałatkę solą, świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem. Powinna być winno-słodka.

Jak tylko buraki zmiękną, wyjmij je z pieca i odwiń z folii. Poczekaj, aż lekko przestygną i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki wielkości podobnej do jabłka i dodaj do sałatki. Delikatnie wymieszaj. Na półmisku ułóż sałatkę, a na niej piękny płat śledzia. Udekoruj jeszcze gałązką koperku.

 


Komentarze