Sałatka śródziemnomorska

Sałatka śródziemnomorska

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duża cukinia
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka żółta
    • 2 pomidory
    • 1 czerwona cebula
    • 1 mały ogórek
    • kilkanaście czarnych oliwek
    • 1 op. sałaty
    • 1 op. sera typu feta
    • 6 plastrów szynki dojrzewającej
    • 1/2 słoika suszonych pomidorów
    • 6 plastrów twarogowego sera
    • 100 ml jogurtu greckiego
    • 100 ml zwykłego jogurtu naturalnego
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • kilka gałązek koperku
    • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Paulina Wnuk

Słowo od autora

Mam ogromną słabość do komedii romantycznych. Mogłabym je oglądać godzinami. Gdy pierwszy raz zobaczyłam „Moje wielkie greckie wesele”, spodobała mi się przede wszystkim lekkość tego filmu oraz to, że jest po prostu uroczy. Nie jest to typowa miłosna historia, która wywołuje płacz i łzy. Jest to po prostu opowieść o tym, jak pokonać kulturowe bariery. Zainspirowana tym filmem, stworzyłam moją własną wersję greckiej sałatki. Na bogato! Grillowana feta w dodatku z jogurtowym sosem i grillowanymi warzywami smakuje naprawdę świetnie. „Wisienką na torcie” są roladki z grillowanej cukinii – one nadają tej sałatce wyjątkowego smaku. Zapraszam na moje wielkie greckie grillowanie.

Autor: Paulina Wnuk, paulinawnuk.com

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Zacznij od roladek: cukinię pokrój w cienkie plastry, posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz plastry pod zimną wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek (użyj do tego pędzelka) i zgrilluj z obu stron, aż cukinia będzie lekko brązowa. 

2

Ułóż plastry na talerzu lub tacy i układaj po kolei: plaster sera twarogowego, plaster szynki dojrzewającej oraz odrobinę posiekanych suszonych pomidorów. Zwiń roladki i schowaj do lodówki na czas przygotowywania sałatki.

3

Na dużym talerzu rozłóż liście sałaty. Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w plastry. Warzywa (poza pomidorami) zgrilluj, a następnie ułóż na sałacie. Zgrilluj również fetę, pokrój w cienkie plastry i ułóż na reszcie warzyw. Dodaj do całości oliwki i pokrojonego w cienkie plasterki ogórka. Na wierzchu ułóż pokrojone roladki z cukinii. Całą sałatkę polej sosem z jogurtu wymieszanego z wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i koperkiem. 


Komentarze