Sałatka szopska

Sałatka szopska

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 pomidorków cherry
    • 1 zielony ogórek
    • 1 czerwona cebula
    • 1 czerwona papryka
    • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
    • 200 g sera szopskiego (solankowy biały ser owczy) lub sera feta

    Sos:

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu winnego
    • ewentualnie suszony cząber
    • przyprawy: pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z octem do połączenia się składników. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj cząber. Odstaw na bok.

Pomidorki umyj i poprzekrawaj na połówki. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka. Warzywa przełóż do miski. Pietruszkę umyj i posiekaj drobno, następnie posyp nią warzywa, polej sosem i wszystko razem wymieszaj. Na koniec zetrzyj ser na tarce z dużymi oczkami i posyp nim sałatkę. Sałatkę możesz serwować do dań z grilla i drobiu.


Komentarze