Sałatka Verde z szynką parmeńską i grzankami

Sałatka Verde z szynką parmeńską i grzankami

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie Mixu sałat Tesco Verde
    • 10 - 12 oliwek zielonych drylowanych
    • 10 - 12 oliwek czarnych drylowanych
    • 8 - 12 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwajcarskiej)
    • 6 - 10 pomidorków (najlepiej śliwkowych)
    • 1 mała bagietka
    • 1 łyżka oliwy do smażenia bagietki
    • garść świeżej bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos winegret:

    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • szczypta pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj grzanki: na patelni rozgrzej oliwę, a następnie ciągle mieszając smaż na niej pokrojoną w kostkę bagietkę. Kiedy grzanki się zarumienią (po ok. 5 min) posyp je bazylią.

Przygotuj sos winegret: sok z cytryny wymieszaj z oliwą i świeżo zmielonym pieprzem. Składniki powinny być ze sobą dobrze połączone.

Mieszankę sałat wsyp do miski, dodaj przepołowione oliwki i pokrojone w paski pomidorki. Następnie dodaj pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską i wlej przygotowany sos. Przypraw wszystko do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodaj trzy garście wcześniej przyrządzonych grzanek i delikatnie wymieszaj.


Komentarze