Sałatka warstwowa z warzywami

Sałatka warstwowa z warzywami

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg papryki żółtej
    • 1/2 kg ogórków gruntowych
    • 700 g pomidorów koktajlowych
    • 2–3 cebule
    • 3 większe ząbki czosnku
    • 6 liści laurowych
    • 30 kulek ziela angielskiego
    • 3 łyżeczki gorczycy
    • 1 i 1/2 łyżki soli do przetworów (bez jodu)
    • 2 łyżki cukru
    • 3/4 szkl. octu jabłkowego
    • 1 i 1/2 l przegotowanej, ostudzonej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Paprykę pokrój w paski.

2

Ogórki pokrój w grubsze słupki.

3

Cebule pokrój w grubsze półplasterki.

4

Obierz czosnek i pokrój go w plastry.

5

Rozłóż do słoików (wcześniej wygotowanych) ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Do każdego ze słoików dodaj po 1/2 łyżeczki gorczycy.

6

Włóż na dno słoików cebulę, paprykę i pomidory.

7

Na górze ułóż ogórki.

8

Przygotuj zalewę. Połącz wodę, ocet, sól i cukier. Wlej zalewę do wszystkich słoików. Zakręć nakrętki wcześniej wygotowane.

9

Pasteryzuj PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA słoiki przez 10 minut. Wyciągnij słoiki z wody i obróć do góry dnem. Pozostaw w takiej pozycji do wystudzenia.


Komentarze