Sałatka warzywna zawinięta w plaster szynki

Sałatka warzywna zawinięta w plaster szynki

  • 00:45
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 20 plastrów dowolnej szynki
    • 2 jajka
    • 2 spore ziemniaki
    • 2 marchewki
    • 4 łyżki groszku konserwowego
    • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
    • ½ cebuli
    • 1 łyżka majonezu
    • 2 ogórki kiszone
    • 1 pietruszka
    • kawałeczek selera
    • sałata do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotuj w mundurkach do miękkości przez ok. 30 min. Jajka ugotuj na twardo. W tym czasie pokrój w kosteczkę ogórki i obraną cebulę.

Wyjmij warzywa z garnka i ostudź w zimnej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wszystkie warzywa połącz ze sobą. Dodaj kukurydzę, groszek zielony i dużą łyżkę majonezu. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszaj.

Sałatkę porozkładaj na plastrach szynki  (ok. 1/3 długości plastra) i zawiń w ruloniki. Zepnij wykałaczką, a w powstałe otwory po bokach włóż liście sałaty.


Komentarze