Sałatka warzywna ze smażonymi kurkami i dressingiem pomidorowym

Sałatka warzywna ze smażonymi kurkami i dressingiem pomidorowym

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g ziemniaków
    • 80 g marchewki
    • 100 g fasolki zielonej
    • 200 g kurek
    • 2 pomidory
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • ½ pęczka szczypiorku
    • 1 ząbek czosnku
    • 70 ml oliwy + 30 ml do smażenia
    • 10 ml octu winnego
    • ¼ sałaty lollo rosso
    • przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Warzywa dokładnie umyj. Ziemniaki i marchew ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową obierz z łykowatych końcówek. W rondelku zagotuj osoloną wodę. Gotuj fasolkę przez ok. 5 minut, aby pozostała lekko twarda (nie powinna być rozgotowana). Gotową fasolkę schłódź w zimnej wodzie, aby zachować żywy zielony kolor. Następnie pokrój ją na ok. 3 - 4 centymetrowe kawałki.

Kurki umyj pod bieżącą wodą i ewentualne odetnij ciemne końcówki. Przygotuj sos do sałatki: umyj i pokrój w kostkę pomidory, szczypiorek drobno pokrój, a natkę posiekaj. Wymieszaj w misce z pomidorami. Dolej ocet winny, a następnie powoli wlewaj oliwę, ciągle mieszając. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą cukru dla złamania kwasowości i podkreślenia smaku pomidorów.

Ugotowane ziemniaki i marchew wystudź pod zimną wodą. Obierz (zeskrob) nożykiem skórkę, warzywa pokrój w plasterki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj fasolkę i dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING pomidorowy. Całość lekko wymieszaj.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj zgnieciony nożem (nie praską) ząbek czosnku i lekko podgrzewaj, aby oliwa nabrała aromatu. Wsyp kurki i przypraw od razu solą i pieprzem. Dzięki temu grzyby przejdą smakiem i szybciej się usmażą. Jak tylko grzyby będą rumiane, odstaw je z ognia. Umyj liście sałaty i rozłóż na półmisku. Następnie ułóż sałatkę warzywną, a na wierzch rozsyp dekoracyjnie usmażone kurki. Całość dodatkowo skrop oliwą i udekoruj listkami natki pietruszki.


Komentarze