Sałatka z awokado i krewetkami

Sałatka z awokado i krewetkami

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 awokado
    • 200 g krewetek koktajlowych
    • 1/2 mango
    • 1 czerwona cebula 
    • 1 limonka
    • 1/2 grejpfruta
    • 30 ml oliwy
    • 1/2 ząbka czosnku
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 50 g mieszanki sałat
    • 3 gałązki kolendry
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Awokado umyj, natnij wzdłuż dookoła i przekręć w dłoniach każdą połówkę owocu w przeciwnych kierunkach. Następnie wyjmij pestkę i obierz awokado ze skóry. Obrany owoc pokrój w kostkę, niezbyt małą, ponieważ awokado ma być wyczuwalne. Przełóż je do miski i przypraw od razu sokiem z limonki. Dzięki temu owoc po pierwsze zyska ciekawy i wytrawny posmak, a po drugie nie ściemnieje. 

Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w podobnej wielkości kostkę co mango. Wymieszaj razem z mango. Obierz grejpfrut ze skóry wraz z białą osłonką. Wykrój segmenty miąższu pomiędzy błonami. Odciśnij sok wprost do miski z mango. Czosnek posiekaj i dodaj do przyszłej salsy. Przypraw teraz całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i poszarpaną kolendrę. Wlej oliwę i wymieszaj sos. 

Krewetki koktajlowe odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do awokado. Dodaj również segmenty z grejpfruta. Przypraw delikatnie solą i wymieszaj. Rozłóż na półmisku mieszankę sałat i polej sosem cytrusowym. Na wierzchu poukładaj awokado z krewetkami i grejpfrutem. Pokrój jeszcze szczypiorek i posyp nim dekoracyjnie sałatkę.


Komentarze