Sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 opakowanie mixu sałat Rosso Tesco
    • 100 g mozzarelli
    • 1–2 awokado
    • 100–150 g suszonych pomidorów
    • 50 g ziaren słonecznika
    • 1/2 chleba tostowego
    • 2 ząbki czosnku
    • mały pęczek bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos winegret:

    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos winegret: sok z cytryny wymieszaj ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i oliwą z oliwek. Składniki powinny być ze sobą dobrze połączone.

Przygotuj tosty: kromki chleba tostowego natrzyj obranym czosnkiem, posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, przekrój po przekątnej na pół i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200° na 4–5 min. Możesz też upiec tosty w tosterze.

Mieszankę sałat wsyp do miseczki. Dodaj wydrążone z miąższu avocado kulki, rozdrobnioną mozzarellę, suszone pomidory pokrojone w paski i posiekaną bazylię. Polej sałatkę przygotowanym sosem, przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Na koniec posyp całość ziarnami słonecznika. Sałatkę podawaj z tostami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze