Sałatka z bobem i kalarepką

Sałatka z bobem i kalarepką

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g bobu
    • 1 kalarepka
    • 2 małe młode cebulki lub 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
    • 2 łyżki posiekanej pietruszki
    • sok z 1/2 cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 litra mleka
    • 2 łyżki masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kalarepkę obierz i w mleku z 2 łyżkami masła ugotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU pod przykryciem (ok. 15 min). Następnie pokrój w kostkę i przestudź. Bób zalej wrzątkiem i ugotuj (ok. 30 min). Pod koniec gotowania dodaj sól. Bób i kalarepkę przestudź, skrop cytryną i oliwą z oliwek, wymieszaj ze świeżą pietruszką. Dodaj młodą cebulkę do smaku (albo 2 zmiażdżone ząbki czosnku). Sałatkę przykryj, wstaw do lodówki, aby dobrze się przegryzła i schłodziła.


Komentarze