Sałatka z bobem i pomidorkami z dressingiem tymiankowym

Sałatka z bobem i pomidorkami z dressingiem tymiankowym

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g bobu
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • 4 plasterki boczku wędzonego
    • 1 marchewka
    • 2 gałązki tymianku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 50 ml oliwy
    • 20 ml octu winnego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bób obierz ze strączków. Wsyp do gotującej się i przyprawionej solą wody. Gotuj przez ok. 15 minut. Bób powinien być miękki wraz z łupiną. Odsącz go z wody i przełóż do miski. Wlej oliwę i ocet. Przypraw dodatkowo świeżym tymiankiem. Nożykiem do warzyw obierz marchewkę. Tym samym nożykiem odcinaj paseczki. Będą idealnie cienkie i pasujące do sałatki. Pomidory przekrój na ćwiartki i dodaj do sałatki. Posiekaj i dodaj też natkę pietruszki. Przypraw sałatkę solą i świeżo mielonym pieprzem. Wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczek pokrojony w plasterki podsmaż na suchej patelni z dwóch stron. Jak tylko będzie chrupiący i zrumieniony, przełóż go na deskę i pokrój na kawałki. Sałatkę przełóż na półmisek i udekoruj chrupiącym boczkiem i listkami tymianku.


Komentarze