Sałatka z boczkiem i serem pleśniowym w sosie winegret

Sałatka z boczkiem i serem pleśniowym w sosie winegret

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g boczku wędzonego
    • 2 garście mieszanki sałat: botwinka, szpinak, rukola
    • 8 pomidorków koktajlowych
    • 6 plastrów sera pleśniowego (dowolnego)

    Dressing:

    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 małej cebuli
    • garść świeżej bazylii
    • 1 łyżeczka ostrej musztardy
    • przyprawy: cukier, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING: cebulę obierz i posiekaj drobno, następnie zasyp cukrem i pozostaw na kilka minut, aby puściła sok. Cebulę umyj w zimnej wodzie i wyciśnij ją wraz z czosnkiem przez wyciskarkę. Dodaj oliwę, ocet, sól, pieprz, musztardę i listki świeżej bazylii – całość zmiksuj na gładką masę. Pozostaw na ok. 10 min, aby sos się przegryzł.

Boczek pokrój w plastry. Połóż go na folii aluminiowej i zapiekaj ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 230°, aby stał się chrupiący. Mieszankę sałat dobrze wypłucz i osusz. Na sałacie ułóż kawałki boczku, pomidorków koktajlowych i sera pleśniowego. Wszystko polej dressingiem.


Komentarze