Sałatka z buraczków i selera

Sałatka z buraczków i selera

  • 01:30
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg małych buraków czerwonych
    • 1 kg selera
    • 8 ziarenek gorczycy
    • 8 ziarenek pieprzu czarnego
    • 8 ząbków czosnku

    Zalewa:

    • 7 szkl. gorącej wody
    • 1 szkl. octu
    • 12 łyżek cukru białego
    • 2 łyżki soli

    Dodatkowo:

    • 8 małych słoików
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj zalewę: w wodzie z octem dokładnie wymieszaj sól i cukier. Buraczki i seler obierz i umyj. Małe buraczki pozostaw w całości, większe przekrój na mniejsze kawałki. Seler pokrój na podłużne małe kawałki. Zagotuj wodę, dodaj 1 łyżeczkę soli do smaku, wrzuć warzywa i gotuj je ok. 25 min, do prawie całkowitej miękkości. Następnie warzywa odcedź i przełóż do wyparzonych słoiczków. Do każdego słoiczka włóż po 1 listku laurowym, ziarenku pieprzu, ząbku czosnku przekrojonym na pół oraz szczypcie gorczycy. Całość zalej przygotowaną zalewą do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Następnie zakręć je wyparzonymi, ale suchymi zakrętkami.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj je w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Podawaj jako sałatkę do obiadów lub jako dodatek do mięs.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze