Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii

  • 01:20
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 cukinie
    • 4 marchewki
    • 3 cebule
    • 8 listków laurowych
    • 8 szczypt ziarenek gorczycy
    • 8 ziarenek pieprzu czarnego

    Zalewa:

    • 8 szklanek zimnej wody
    • 12 łyżek cukru białego
    • 2 łyżki soli
    • 1 szklanka octu

    Dodatkowo:

    • 8 małych słoików
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj zalewę: w zimnej wodzie z octem dokładnie wymieszaj cukier i sól.

Cukinie umyj i pokrój w dość cienkie plastry. Marchewkę obierz i pokrój w zapałki, a cebulę w plastry. Warzywa układaj w wyparzonych słoikach tak, by przeważała cukinia. Do każdego słoiczka włóż po 1 listku laurowym, ziarenku pieprzu oraz szczypcie gorczycy. Warzywa zalej przygotowaną zalewą do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoiczka. Następnie zakręć je wyparzonymi, ale suchymi zakrętkami.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Podawaj jako sałatkę do obiadów lub jako dodatek do mięs.


Komentarze