Sałatka z duszonymi karczochami i smażonymi ziemniakami

Sałatka z duszonymi karczochami i smażonymi ziemniakami

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/3 op. mieszanki sałat Verde
    • 1 karczoch
    • 1 ziemniak
    • 1 pomidor
    • 1 cytryna
    • 1/3 łodygi selera naciowego
    • 1/3 czerwonej cebuli
    • 1 łyżka świeżego koperku
    • 1/2 szkl. oleju
    • 1 łyżeczka parmezanu
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka musztardy, najlepiej dijon
    • 1 łyżka posiekanej bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj wraz z przyprawami i bazylią, na jednolitą emulsją.

Karczocha obierz z wierzchnich twardych liści, odkrój łodygę tuż u nasady. Odkrój również liście karczocha do 1/2 lub 1/3 jego długości. Przekrój go wzdłuż na pół i ze środka usuń suchą część. Aby zapobiec czernieniu karczocha, do miski wlej wodę z sokiem z 1 cytryny i zanurz go w niej. Mocz nawet 1 godzinę. Zakwaszanie wody nie tylko zapobiega czernieniu karczocha, ale także poprawia jego smak (możesz go też jeść na surowo).

Karczochy pokrój w plasterki o grubości ok. 5 mm. Koperek umyj i drobno posiekaj. 1 łyżkę oleju rozgrzej na patelni, wrzuć karczochy, dodaj sól, pieprz. Smaż około 2 min. Następnie wlej kilka łyżek wody i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE ok. 10 min. Na koniec, gdy woda odparuje, posyp świeżo posiekanym koperkiem.

W tym czasie umyj i pokrój w kostkę pomidora. Cebulę obierz i umyj, pokrój w cienkie półplasterki. Seler naciowy obierz z łykowatej skórki i posiekaj w cienkie plasterki. Ziemniaka umyj i pokrój w plasterki. W rondelku mocno rozgrzej olej i usmaż w nim ziemniaki. Osącz je na papierze z nadmiaru tłuszczu. Mieszankę sałat Verde wymieszaj z pomidorami, selerem, cebulą. Dopraw sosem, wymieszaj, posyp smażonymi ziemniakami i kawałkami karczochów. Na koniec całość posyp parmezanem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze