Sałatka z fasolką szparagową z chrupiącymi płatkami szynki szwarcwaldzkiej

Sałatka z fasolką szparagową z chrupiącymi płatkami szynki szwarcwaldzkiej

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g fasolki szparagowej żółtej 
    • 200 g fasolki zielonej 
    • 100 g szynki szwarcwaldzkiej 
    • 200 g pomidorków koktajlowych 
    • 1 cebulka czerwona 
    • 2 gałązki cząbru 
    • 20 ml octu jabłkowego 
    • 40 ml oliwy 
    • 1 łyżeczka miodu 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Fasolkę szparagową obierz z szypułek. Umyj dobrze i odsącz. W szerokim rondlu wstaw wodę – ok. 2 l – i przypraw 1 łyżeczką soli. Jak tylko woda się zagotuje, wsyp całą fasolkę i gotuj przez ok. 4–5 minut, aż będzie miękka. Odcedź ją przez sito i przelej zimną wodą, aby zahartować i zatrzymać proces gotowania. Pokrój strączki na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej oliwę oraz ocet. Wymieszaj. 

Pokrój drobno cebulkę i poszarp listki cząbru górskiego. Pomidory koktajlowe pokrój na pół i dodaj do sałatki. Wlej miód i całość wymieszaj. Przełóż fasolkę na półmisek, układając kopczyk. Dekoruj cienkimi plasterkami szynki szwarcwaldzkiej i gałązką cząbru.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze