Sałatka z fasolki

Sałatka z fasolki

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g sera lazur
    • 4 cienkie plasterki surowego wędzonego boczku
    • 70 g zielonej fasolki szparagowej
    • 50 g mrożonego zielonego groszku
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka masła

    Dressing:

    • 1/2 łyżeczki miodu
    • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
    • sok z 1/2 limonki
    • 30 ml oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Groszek mrożony przepłucz na sitku. Fasolkę opłucz i obierz z włókien, a następnie gotuj na parze przez 5–7 min. W tym czasie rozgrzej masło na patelni, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i od razu wsyp na patelnię opłukany groszek. Poruszając patelnią, podrzucaj groszek i smaż tylko do momentu aż groszek stanie się jaskrawozielony. Ser pokrój w cienkie plastry.

Fasolkę wyłóż na talerz, połóż na nią plastry sera. Podsmaż na patelni plasterki boczku na chrupko i połóż na fasolce z serem, posyp przygotowanym groszkiem.

W małej miseczce zmieszaj miód, musztardę i sok z limonki. Następnie powoli, cały czas mieszając sos, dolej oliwę. Otrzymanym dressingiem PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING polej sałatkę. Całość posyp natką pietruszki.


Komentarze