Sałatka z fasolki szparagowej i boczku

Sałatka z fasolki szparagowej i boczku

  • 01:00
  • 6 porcji
  • 396 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g fasolki szparagowej
    • 200 g surowego wędzonego boczku
    • 4 szalotki
    • 4 jajka ugotowane na twardo 

    Sos:

    • 2 łyżki białego octu winnego
    • sól
    • 1 łyżeczka musztardy typu dijon 
    • 2 łyżeczki jasnego miodu
    • 100 ml oleju roślinnego
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ


 

1

Obraną z włókien fasolkę wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości (wszakże jej nie rozgotowując – powinna pozostać lekko jędrna), odcedzamy i wkładamy do lodowatej wody, odlewamy i osuszamy.

2

Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni; odlewamy wytopiony tłuszcz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

3

Do miseczki wlewamy ocet; solimy go i mieszając, by sól się rozpuściła. Dodajemy musztardę i miód; cały czas mieszając, wlewamy olej, by powstała gładka emulsja, pieprzymy do smaku.

4

Do miski wkładamy fasolkę oraz boczek, dodajemy drobno posiekaną szalotkę, wlewamy sos, mieszamy, wykładamy na talerze i przybieramy każdą porcję ćwiartkami jajek na twardo, podajemy z chrupiącą bagietką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze