Sałatka z fenkułem i kwiatami

Sałatka z fenkułem i kwiatami

  • 00:20
  • 3 porcje
  • 404 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 fenkuł
    • 3 średnie cykorie
    • 1 ogórek długi
    • ser (np. feta lub inny solankowy, twardy)
    • kwiaty jadalne (np. bratki lub stokrotki)
    • 1 cytryna
    • 2 ząbki czosnku
    • 5 łyżek oliwy extra virgin
    • koperek
    • przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cykorie obierz z zewnętrznych liści. Podziel na listki. Opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

2

Fenkuł obierz z wierzchniej warstwy. Poszatkuj lub pokrój cieniutko na plasterki.

3

Ogórka umyj, poszatkuj lub pokrój na długie plastry.

4

Wyciśnij sok z cytryny.

5

Zetrzyj czosnek, dodaj sól i pieprz. Dodaj oliwę. Całość wymieszaj. Ser upiecz na bardzo mocno nagrzanym grillu.

6

Ułóż w misce warzywa. Ogórki zroluj. Dodaj koper i pokrojony w kostkę zgrillowany ser. Posyp całość opłukanymi kwiatami.


Komentarze