Sałatka z grillowanym boczkiem

Sałatka z grillowanym boczkiem

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. dowolnego mixu sałat
    • 150 g boczku w plastrach
    • 150 g baleronu w plastrach
    • 150 g szynki surowej w plastrach
    • olej do posmarowania rusztu

    Sos winegret:

    • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
    • 2 łyżki octu winnego
    • 5 łyżek oliwy
    • 1/2 cebuli białej
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • 1 łyżka posiekanej pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz, cukier brązowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z octem i musztardą. Koperek i pietruszkę umyj i osusz, następnie drobniutko pokrój i dodaj do sosu. Cebulę obierz i umyj, pokrój w drobniutką kosteczkę, dodaj również do sosu i wymieszaj. Dopraw przyprawami. Wszystkie plastry mięsa połóż na naoliwionym ruszcie i piecz na złoto nad żarem z obu stron (około 3–4 min). Plastry mięsa powinny być chrupiące, ale uważaj, aby ich za bardzo nie wysuszyć. Mix sałat przesyp do miski, dodaj gorące chrupiące plastry mięsa i polej sosem. Od razu podawaj.


Komentarze