Sałatka z grillowanym filetem w marynacie miodowej

Sałatka z grillowanym filetem w marynacie miodowej

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g filetu z kurczaka
    • 1 brokuł
    • 50 g płatków migdałowych
    • 4 pomidory
    • 1 cebula czerwona
    • 20 g miodu
    • 10 ml octu winnego
    • 20 ml oliwy
    • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 4 gałązki kolendry
    • 1/2 papryczki chilli
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, pieprz syczuański
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Brokuły umyj i pokrój na mniejsze różyczki. Przełóż do miski i dopraw oliwą z oliwek, octem winnym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj i odstaw. 

Filety drobiowe pokrój w długie paseczki i przełóż do miseczki. Czosnek, papryczkę ostrą i 2 gałązki natki drobno pokrój i dodaj do mięsa.

W moździerzu rozgnieć 2 ziarna ziela angielskiego i 10 ziaren pieprzu syczuańskiego oraz 4 ziarna pieprzu czarnego. Warto od razu do moździerza dodać 1 łyżeczkę soli, aby ziarna lepiej się skruszyły.  

Gotową mieszanką przypraw mięso. Dolej jeszcze miód i oliwę oraz dosyp mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj. Filety odstaw na kilka godzin do lodówki, aby przeszły smakiem. 

Na rozgrzany grill połóż ruszt z wąską kratką lub użyj tacki aluminiowej. Grilluj fileciki drobiowe z każdej strony, aż będą rumiane. W tym czasie pokrój pomidory na ćwiartki i ułóż na grillu, aby lekko się zrumieniły. 

Na małej tacce grillowej rozsyp obrane migdały i lekko podpraż. Jak staną się chrupiące, to delikatnie przesiekaj nożem i odłóż do miseczki. Przydadzą się do dekoracji. 

Sałatkę z brokułów ułóż na półmisku i udekoruj ją ćwiartkami pomidorów i pokrojoną w krążki cebulką czerwoną. Wszytko polej sosem z sałatki. Fileciki z kurczaka poukładaj dookoła na półmisku i całość udekoruj listkami kolendry i natki oraz pokruszonymi migdałami.


Komentarze