Sałatka z grillowanym kurczakiem w pikantnej marynacie i truskawkami

Sałatka z grillowanym kurczakiem w pikantnej marynacie i truskawkami

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 udek kurczaka ze skórą (pałki)
    • mieszanka sałat z roszponką 
    • 250 gramów truskawek
    • 250 gramów pomidorów czereśniowych
    • 8 łyżek oliwy
    • 2 łyżki wody
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżeczki kuminu w ziarnach
    • 2 łyżeczki kolendry w ziarnach
    • 1 łyżeczka kozieradki (opcjonalnie)
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 2 łyżeczki ostrego sosu typu Tabasco
    • 1 łyżeczka suszonego czosnku
    • 1 łyżka miodu
    • sól i pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

Cała tajemnica tkwi w marynacie, która przenika do mięsa i sprawia, że skórka staje się aromatyczna, pikantna i chrupiąca niczym chipsy. Prosta i satysfakcjonująca sałatka, która łączy aromaty przypraw, charakter chilli ze słodyczą truskawek i pomidorów.

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Żeby mięso było aromatyczne i chrupiące, trzeba nasmarować je odpowiednią marynatą. Zacznij od uprażenia na suchej patelni kuminu, kolendry i kozieradki. Ten proces uwolni olejki eteryczne i ułatwi rozcieranie. Praż kilka minut, następnie przenieś do moździerza lub blendera i zmiel na drobny proszek. W misce połącz 3 łyżki oliwy ze zmielonymi przyprawami, Tabasco, miodem, solą i pieprzem. Rozmieszaj i obtaczaj dokładnie kurczaka, także pod skórą. Całe mięso powinno być dokładnie pokryte marynatą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej 24 godziny.

Rozgrzej grill i przypiecz wszystkie nóżki ze wszystkich stron, żeby zamknąć pory mięsa. Wtedy będzie soczyste w środku. Po tym odłóż kurczaka w spokojniejsze miejsce i grilluj, aż do uzyskania chrupiącej skórki. Wystudź udka i oddziel mięso od kości. Osobno odłóż skórę, a mięso pokrój na mniejsze kawałki. Skórkę można jeszcze umieścić w bardzo gorącym piekarniku, żeby stała się chrupiąca niczym chips. Kruchą skórkę pokrusz na mniejsze kawałki.

Z oliwy, wody, soku z cytryny, soli i pieprzu sporządź dressing, najlepiej w małym słoiczku, mocno nim potrząsając. Na talerzach połóż kolejno sałatę, skropioną sosem, pomidory, truskawki i mięso kurczaka. Wszystko posyp chrupiącą i pikantną skórką z kurczaka.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze