Sałatka z grillowanym łososiem w sosie teriyaki

Sałatka z grillowanym łososiem w sosie teriyaki

  • 01:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 średniej wielkości filet z łososia
    • 1/3 szkl. sosu teriyaki
    • 2 cm imbiru
    • 1 zielona papryczka pepperoni
    • 1 cytryna
    • 1 koper włoski
    • 1 sałata, np. kolorowa
    • 1 mała cebula czerwona
    • 4 truskawki
    • garść czarnych oliwek
    • garść bazylii
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Papryczkę posiekaj. Jeżeli nie chcesz, by danie było zbyt pikantne, usuń z papryczki pestki. Imbir obierz, np. przy pomocy łyżeczki i pokrój w drobną kostkę.

2

Zetrzyj skórkę z cytryny na rybę.

3

Posyp rybę imbirem i papryką.

4

Polej rybę sosem teriyaki i przypraw pieprzem. Odstaw rybę w chłodne miejsce do zamarynowania na 1 godzinę.

5

Posmaruj oliwą tacki do grillowania i ułóż na nich rybę.

6

Grilluj rybę w średniej temperaturze przez 3–4 minuty z każdej strony. Cały czas podlewaj rybę pozostałą marynatą. Po ugrillowaniu odstaw danie do przestudzenia.

7

Przygotuj sałatkę. Odetnij niepotrzebną część kopru.

8

Odetnij tył kopru oraz obierz go z zewnętrznych warstw.

9

Poszatkuj koper lub cieniutko pokrój.

10

Odetnij szypułki truskawek i pokrój je.

11

Cebulę pokrój w cienkie plasterki.

12

Przygotuj dressing. W tym celu zblenduj bazylię z 5 łyżkami oliwy. Dodaj sok z 1/2 cytryny i dopraw solą.

13

Ułóż wszystkie składniki w jednej dużej misce lub w kilku mniejszych.


Komentarze