Sałatka z grillowanymi szparagami i satay z kurczaka

Sałatka z grillowanymi szparagami i satay z kurczaka

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Satay z kurczaka:

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 1 pomarańcza (sok + skórka)
    • 1–2 łyżeczki płatków chilli
    • przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)

    Sałatka:

    • 500 g szparagów
    • 1 op. roszponki
    • pęczek rzodkiewek
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • 2 czerwone cebule
    • 1/4 pęczka koperku
    • 4 łyżki kiełków rzodkiewki

    Sos do sałatki:

    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 ząbek czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
    • olej
    • sol
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyty filet z kurczaka okrój z tłuszczu i błonek. Przekrój wzdłuż na pół i pokrój na mniejsze paski. Przełóż do miski. Otrzyj skórkę z pomarańczy do mięsa, wyciśnij sok z pomarańczy i też dodaj do mięsa. Przypraw kurczaka łyżeczką soli, szczyptą pieprzu oraz płatkami chilli. Odstaw na 30 min do zamarynowania. Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przynajmniej 15 min. Nabij zamarynowane mięso na patyczek i grilluj na rozgrzanym ruszcie do zarumienienia mięsa. Równocześnie grilluj obrane szparagi, posmarowane olejem i oprószone solą.

Warzywa umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj dressing do sałatki. Wymieszaj oliwę, musztardę, ocet, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż pokrojone warzywa na talerzu, dodaj zgrillowane szparagi oraz kurczaka. Obsyp danie kiełkami rzodkiewki i polej sosem tuż przed podaniem.


Komentarze