Sałatka z gruszką nashi, serem ricotta, orzechami i miętą

Sałatka z gruszką nashi, serem ricotta, orzechami i miętą

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 gruszki nashi 
    • sok z 1/2 cytryny 
    • 200 g sera ricotta 
    • 30 ml oliwy extra virgine
    • 50 g orzechów nerkowca 
    • 100 g rukoli 
    • 20 g miodu 
    • 2 pomidorki koktajlowe do dekoracji 
    • 2 gałązki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Gruszki nashi pokrój na ćwiartki i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je na jeszcze mniejsze kawałki. Przełóż do miski i przypraw sokiem z cytryny i miodem. Zostaw owoce, aby swobodnie przeszły smakiem i aromatem dodatków. 

Na półmisku rozłóż listki rukoli i przy pomocy łyżki pomiędzy rukolę nałóż serek. Dekoracyjnie poukładaj na sałatce zamarynowane wcześniej gruszki nashi. Posiekaj orzechy nerkowca i podpraż je na suchej patelni, aby odświeżyć ich smak. 

Gorącymi orzechami posyp sałatkę. Dodatkowo poszarp listki mięty i rozsyp je na wierzchu. Polej jeszcze sałatkę oliwą z oliwek – koniecznie tą najwyższej jakości, tłoczoną na zimno, aby wzbogacić aromat potrawy i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.


Komentarze