Sałatka z grzankami, serem blue i domowymi chipsami ziemniaczanymi

Sałatka z grzankami, serem blue i domowymi chipsami ziemniaczanymi

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 op. mieszanki sałat Fresco Tesco
    • 50 g sera z pleśnią niebieską
    • 50 ml piwa malinowego
    • 1/2 ząbka czosnku
    • 1/4 natki pietruszki
    • 1/2 bagietki
    • 200 g ziemniaków
    • 30 ml oliwy
    • 1/2 cytryny
    • 70 g pomidorków koktajlowych
    • 80 g ogórka zielonego
    • 1/2 cebuli czerwonej do dekoracji
    • 200 ml oleju do smażenia
    • przyprawy: pieprz czarny, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Bagietkę pokrój na kromki. Włącz piekarnik z funkcją grilla (lub rozgrzej do 200°). Rozłóż kromki na blachę i lekko podpiecz. Do miski pokrusz ser pleśniowy. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki, dodaj do sera. Przypraw świeżo mielonym pieprzem i piwem malinowym. Wymieszaj masę serową i nałóż na grzanki. Odstaw do późniejszego pieczenia.

Umyj warzywa, a cebulę obierz. Pokrój pomidory na połówki, a ogórki w półplasterki. Ziemniaki umyj i pokrój na talarki. Rozgrzej olej do smażenia. Usmaż talarki na chrupiące chipsy. Najlepszy efekt daje metoda smażenia chipsów dwukrotnie: raz do momentu aż zaczną się lekko rumienić, wtedy wyjmij chipsy na talerz. Drugi raz podsmaż talarki ziemniaczane na chrupkie chipsy.

W misce szklanej wymieszaj sałatkę Fresco z oliwą i sokiem z cytryny. Wstaw do piekarnika grzanki do momentu zapieczenia sera. Sałatkę ułóż na półmisku, dekoruj pomidorkami, ogórkiem i paskami cebuli czerwonej. Rozłóż ziemniaki na sałatce, a grzanki zrumienione po obu stronach sałatki.


Komentarze