Sałatka z kabaczkiem i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z kabaczkiem i pomidorkami koktajlowymi

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pieczony kabaczek 
    • 60 ml oliwy 
    • 2 gałązki tymianku 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 200 g pomidorków koktajlowych 
    • 1 papryka żółta 
    • 20 ml octu winnego białego 
    • 20 g słonecznika prażonego 
    • 1 cebula czerwona 
    • 3 gałązki natki pietruszki 
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kabaczka umyj i pokrój w ok. 2 cm kostkę. Przełóż do naczynia porcelanowego, odpornego na wysoką temperaturę. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla górnego. Kabaczka przypraw solą i pieprzem. Polej 20 ml oliwy. Gałązki tymianku zgnieć w palcach i poukładaj na kabaczkach. Czosnek obierz i drobno pokrój. Posyp nim kabaczek i lekko wetrzyj w warzywo. Wstaw do pieczenia pod grill, aby warzywo szybko i lekko się zrumieniło. 

Do miski kuchennej wlej ocet i pozostałą oliwę. Przypraw solą i pieprzem. Pokrój natkę pietruszki i dodaj do sosu vinaigrette. Wszystko wymieszaj. Pietruszka odda swój aromat, a dzięki temu sałatka nabierze ciekawego i świeżego posmaku. 

Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę przekrój na pół i wyjmij pestki oraz wytnij białe brzegi. Pokrój w paseczki o podobnej wielkości, co cebula. Dodaj warzywa do miski z sosem. Wymieszaj składniki, aby smaki wzajemnie przeszły i połączyły się. 

Kabaczka wyjmij z piekarnika i jeszcze gorący dodaj do sałatki z warzywami, a następnie wymieszaj. Dodanie gorącego kabaczka do zamarynowanych warzyw wzmocni smak sałatki, ponieważ oliwa i ocet lepiej łączą się z ciepłymi warzywami. 

Ziarna słonecznika wsyp na suchą patelnię i lekko podpraż PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE. Poprawi to smak samego słonecznika, ale i sprawi, że nasiona będą chrupiące. Przełóż sałatkę na półmisek, posyp prażonym słonecznikiem i dodatkowo udekoruj listkami natki pietruszki.


Komentarze