Sałatka z kalarepką

Sałatka z kalarepką

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kalarepki
    • 4 liście sałaty masłowej
    • 1/3 cebuli czerwonej
    • 10 g sera koziego
    • 5 dużych oliwek nadziewanych migdałami
    • 1/2 łyżeczki masła
    • 1 łyżka płatków migdałowych
    • listki świeżego oregano do dekoracji
    • szczypta pokruszonych suszonych czerwonych papryczek chilli

    Sos:

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej Dijon
    • 1zabek czosnku
    • 1 cebulka szalotka
    • 2 szczypty cukru brązowego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: oliwę z oliwek wymieszaj dokładnie z sokiem z cytryny, dodaj musztardę. Czosnek i cebulę posiekaj dość drobno, wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku i dodaj do oliwy. Całość przypraw cukrem, solą i pieprzem.

Kalarepkę obierz i umyj, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Masło stop na patelni na wolnym ogniu (zbierz pianę z wierzchu) i podsmaż na nim kalarepkę (ok. 1 minuty), następnie oprósz chilli. Sałatę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ser kozi pokrój w kostkę. Sałatę wymieszaj z sosem, obłóż ją kawałkami podsmażonej kalarepki, dodaj oliwki, posyp płatkami migdałowymi, cebulką i serem kozim. Udekoruj świeżymi listkami oregano.


Komentarze