Sałatka z kalarepką i orzeszkami pinii

Sałatka z kalarepką i orzeszkami pinii

  • 00:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kalarepka
    • 1 średnia marchewka
    • 1 łyżka stołowa posiekanej zielonej pietruszki
    • 1/2 pęczka zielonej cebulki ze szczypiorku
    • garść orzeszków pinii

    Sos:

    • 15 ml soku z limonki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kalarepę i marchewkę umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój: kalarepkę w cienkie plasterki a marchewkę w cieniutkie paseczki (możesz to zrobić nożem do warzyw). Pietruszkę i zieloną cebulę drobno posiekaj. Wszystkie warzywa przesyp do dużej miski.

Przygotuj sos: ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj. W małej miseczce wymieszaj sok z limonki i oliwę, dodaj sól, pieprz oraz czosnek. Warzywa polej sosem, wymieszaj, a na koniec posyp orzeszkami pinii. Podawaj np. z pieczonym mięsem lub jako samodzielną małą przekąskę.


Komentarze