Sałatka z kaszy kuskus z sałatką z ogórka i pomidora z cytrynową oliwą i kawałkami pieczonego łososia

Sałatka z kaszy kuskus z sałatką z ogórka i pomidora z cytrynową oliwą i kawałkami pieczonego łososia

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 150 g filetu ze świeżego łososia
    • 50 g sera typu feta
    • 100 g kaszy kuskus
    • 1 ogórek
    • 1 pomidor
    • 20 g czarnych oliwek
    • 1 czerwona cebula
    • 1 cytryna
    • 50 ml oliwy
    • 2 gałązki mięty
    • 1 gałązka natki pietruszki
    • 220 ml bulionu warzywnego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny cytrynowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Świeżego łososia pokrój na kawałki. Przypraw solą i pieprzem cytrynowym. Pokrop sokiem z ¼ cytryny i oliwą. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Łososia rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do pieczenia na ok. 8-10 min.

W rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp kaszę kuskus. Wlej bulion warzywny i przykryj do zagotowania.

Następnie posiekaj 1 gałązkę natki pietruszki oraz gałązki mięty oraz odetnij 1 plasterek skórki z cytryny. Dodaj do kaszy zioła i skórkę cytryny, zdejmij z kuchenki i pozostaw kaszę pod przykryciem na ok. 15 min, aby wchłonęła cały bulion.

Obierz cebulę, umyj pozostałe warzywa, a następnie pokrój wszystko w kostkę. Przełóż do miski, przypraw oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz poszarpaną natką pietruszki. Fetę pokrój w kostkę lub pokrusz.

Gotową kaszą kuskus napełnij małe filiżanki do kawy, dociśnij do brzegów. Przełóż kaszę na środek talerza, tak aby zachowała kształt po filiżance. Dokoła poukładaj sałatkę z warzyw oraz oliwki i fetę. Polej oliwą i dekoruj całość listkami natki. Łososia symetrycznie ułóż na sałatce. Całe danie możesz udekorować jeszcze plasterkiem cytryny, aby uzyskać kontrast na talerzu.


Komentarze