Sałatka z kiełkami brokułu, białą fasolą, zieloną papryką w ostrym dressingu

Sałatka z kiełkami brokułu, białą fasolą, zieloną papryką w ostrym dressingu

  • 00:10
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 20 g kiełków brokułu
    • 300 g fasoli białej
    • 500 g pomidorów
    • 1 cebula
    • 1 zielona papryka

    Sos:

    • 1/2 świeżego chilli
    • 4 ząbki czosnku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu
    • pęczek świeżej pietruszki
    • przyprawy: sól, cukier, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Fasolę namocz na noc i ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Odcedź. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w talarki, paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z kiełkami wrzuć do dużej miski i podrzuć kilka razy do góry, aby wszystko się ze sobą wymieszało.

Przygotuj sos: do miseczki wlej oliwę, sok z cytryny, ocet winny, dodaj obrany, posiekany drobno czosnek oraz drobno posiekane chilli (usuń pestki). Wkrój pęczek zielonej pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Sos dokładnie wymieszaj i wlej do miski z warzywami. Ponownie wszystko razem wymieszaj, podrzucając warzywa do góry. Przykryj miskę folią lub talerzem i schłódź w lodówce przez około godzinę, aby smaki się przeszły. Serwuj z ciepłymi grzankami.


Komentarze