Sałatka z kindziukiem i botwinką

Sałatka z kindziukiem i botwinką

  • 00:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5-6 plastrów kindziuka
    • 3 liście sałaty zielonej
    • 6-7 listków botwinki
    • 5 pomidorków truskawkowych
    • 50 g mozzarelli
    • garść kiełków słonecznika
    • 2 łyżki podprażonych ziaren słonecznika

    Sos:

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • przyprawy: sól, pieprz, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z octem jabłkowym, dodaj posiekany szczypiorek, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na chwilę, aby sos się „przegryzł”. 

Liście sałaty, liście botwinki i pomidorki umyj. Kiełki słonecznika oczyść. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Listkom botwinki poodcinaj łodyżki, ale ich nie wyrzucaj. Pomidorki przekrój na pół. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmaż, stale mieszając, ziarna słonecznika do zarumienienia. 

Na talerzu ułóż liście sałaty i botwinki, posyp kiełkami, dodaj plastry kindziuka i mozzarelli, pomidorki oraz łodyżki botwinki. Posyp sałatkę ciepłym słonecznikiem i zalej sosem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze