Sałatka z komosy z melonem i krewetkami

Sałatka z komosy z melonem i krewetkami

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g komosy ryżowej
    • 1/2 melona cantalupa 
    • 150 g krewetek koktajlowych
    • 1/2 ogórka zielonego
    • 1 papryka żółta
    • 1 limonka 
    • 4 gałązki mięty 
    • 4 gałązki kolendry 
    • 1 cebula zielona 
    • 1 łyżeczka sosu rybnego 
    • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
    • 1 łyżka sosu ostrygowego 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Komosę ryżową wsyp do rondelka i wypłucz pod zimną wodą. Wlej następnie 200 ml wody, przykryj pokrywką garnek i wstaw do zagotowania. Jak tylko komosa zacznie się gotować, wyłącz ogień i odstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 150˚C.

W tym czasie obierz melona ze skóry i przekrój na pół, wyczyść gniazdo nasienne. Połówki melona pokrój wzdłuż na paski – będą one dekoracyjnie wyglądać na talerzu z sałatką. Ogórki i paprykę umyj i pokrój w paseczki. Przełóż do miski. Wyciśnij sok limonki, dodaj sos ostrygowy, słodki chilli oraz rybny. Wymieszaj razem sałatkę.

Dodaj krewetki koktajlowe. Jeśli używasz krewetek mrożonych przełóż je do miski i zalej wrzątkiem. Przetrzymaj krewetki przez 2–3 minuty i dobrze odsącz z wody. Dodaj do sałatki. Jak tylko komosa będzie gotowa, to przesyp ją na płaski talerz, aby szybko wystygła. Dopiero schłodzoną dodaj do sałatki. Na koniec poszarp kolendrę i miętę oraz pokrój zieloną cebulkę na kawałki. Wymieszaj całość. Kawałki melona ułóż na półmisku a na środek pomiędzy nałóż sałatkę. Dekoruj listkami kolendry i zieloną cebulką.     


Komentarze