Sałatka z kostkami pieczonej dyni

Sałatka z kostkami pieczonej dyni

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g obranej dyni 
    • 10 pomidorków koktajlowych 
    • 1/2 czerwonej cebuli 
    • 50 g łuskanych pestek z dyni 
    • 250 g dowolnej mieszanki sałat 
    • 30 ml oliwy z oliwek 
    • przyprawy: sól, pieprz i suszony tymianek do smaku 

    Dressing: 

    • 60 ml oliwy z oliwek 
    • 30 ml soku z cytryny 
    • 15 g miodu 
    • 1/2 łyżeczki musztardy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do 190°. Dynię pokrój w 2 cm kostkę. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Przyprawione kostki dyni wymieszaj z oliwą z oliwek i rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do piekarnika na 20 min. W tym czasie, na suchej patelni, upraż pestki z dyni. 

Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i przestudź. Na talerzach rozłóż porcje sałaty. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną w półplasterki cebulę. Następnie dodaj przestudzone kawałki dyni i pestki. 

Wymieszaj sok z cytryny, miód i musztardę. Cały czas mieszając dodaj powolutku oliwę z oliwek. Mieszaj energicznie do uzyskania konsystencji emulsji. Gotowym dressingiem PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING skrop sałatkę.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze