Sałatka z krewetkami i ośmiornicami

Sałatka z krewetkami i ośmiornicami

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​250 g ośmiorniczki baby
    • 12 krewetek
    • 2 cykorie białe
    • 1/2 główki sałaty strzępiastej
    • 1 papryka
    • 1 ogórek
    • 1 czerwona cebula
    • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
    • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

    Sos winny:

    • 5 łyżek soku z limonki
    • 7 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka posiekanej pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mrożone krewetki rozmroź w lodówce (najlepiej wyjmij krewetki dzień wcześniej i poczekaj, aż się rozmrożą w lodówce). Przygotuj ośmiorniczki, a następnie usmaż je na mocno rozgrzanym oleju (ok. 3 min), aż będą miękkie. Jeśli smażysz większe kawałki, możesz wydłużyć czas do 5 min. Uważaj jednak, żeby nie smażyć zbyt długo, ponieważ wówczas ośmiorniczki mogą stać się "gumowe". Najlepiej sprawdzaj miękkość podczas smażenia. Możesz też nakłuć najgrubsze miejsca ośmiorniczek widelcem (uważaj na olej, który może pryskać, kiedy ośmiorniczki zaczną puszczać soki) i przykryć patelnię pokrywką. Krewetki smaż ok. 1/2 min. Gotowe krewetki i ośmiorniczki zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, odsącz z nadmiaru oleju i przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotuj sos winny: sok z limonki wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj drobno posiekaną pietruszkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Z cykorii wytnij gorzkie środki – 1 z nich pokrój w plasterki, natomiast liście sałaty porwij drobno w palcach. Paprykę dokładnie umyj, wyjmij gniazda nasienne i posiekaj w kostkę. Ogórka umyj i pokrój w półplastry. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki i przepłucz w lodowatej wodzie, odcedź. 

Wszystkie warzywa ułóż na talerzu, dodaj ośmiornice i obłóż je krewetkami. Polej sosem winnym. Danie podawaj z grzankami.


Komentarze