Sałatka z krewetkami i papają

Sałatka z krewetkami i papają

  • 00:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szkl. pokrojonej papai
    • 2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych
    • 1 ogórek zielony
    • 1 grejpfrut czerwony
    • 12 krewetek
    • 1 sałata rzymska
    • garść migdałów w płatkach
    • 3 łyżki oliwy do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony

    Sos:

    • 1 płaska łyżeczka świeżego imbiru
    • 6 łyżek śmietany
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki soku z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj imbir, sok z cytryny i przyprawy. Krewetki podsmaż na kilku łyżkach oliwy. Smaż je po kilka minut z każdej strony. Gdy strącą swa przezroczystość, możesz mieć pewność, że są gotowe. Czas smażenia krewetek zależy oczywiście od ich wielkości – smażone zbyt długo, staną się twarde.

Papaję obierz i pokrój na kawałki, pomidorki umyj i przekrój na połowy, ogórka umyj i pokrój w paski, wykrawając miąższ z pestkami. Grejpfruta obierz ze skóry i błon, a następnie podziel na cząstki. Liście sałaty umyj i osusz. Warzywa poukładaj na liściach sałaty, dodaj owoce i krewetki. Całość polej sosem ze śmietany i posyp płatkami migdałowymi.


Komentarze